U 2020. i 2021. godini, najveća hrvatska luka Rijeka, središte je bogatog nacionalnog i europskog kulturno-umjetničkog programa, domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske kulturne scene. Rijeka je Europska prijestolnica kulture, koja započinje svoj novi život.

Nekada na granici podijeljenog grada – Rijeke i Sušaka, danas na granici grada i luke, savršeno mjesto za nov početak Rijeke je prostor gdje Rječina (Slatko) dolazi do mora (Slano). U 2020. i 2021. godini, program Slatko i slano pokazuje razne oblike mogućeg (su)života na ovom prostoru iniciranjem promjena i realizacijom programa.

Program građanima i građankama Rijeke nudi pogled u moguće budućnosti Rijeke, a publika i posjetitelji iz cijelog svijeta suočit će se sa pitanjem ima li Rijeka svoje mjesto u svijetu koji se bavi klimatskim promjenama, svemirskim istraživanjima, visokim tehnologijama, migracijama, novim ekonomskim modelima i društvenim odnosima. Drugim riječima, zajedno ćemo otkriti možemo li i kako stvoriti nove Adamiće, Whiteheade, Ciotte, Andrićke, Kamove, Zajce, Emilije, Magaše, Parafe, Termite i druge.